Георги Дюлгеров пуска новия си филм Записки по едно предателство“. На

...
Георги Дюлгеров пуска новия си филм Записки по едно предателство“. На
Коментари Харесай

Премиера на филм на БНТ. Николай Денков присъства на него

Георги Дюлгеров пуска новия си филм „ Записки по едно изменничество “. На премиерата на кино лентата ще участва мин-председателят акад. Николай Денков  “. Филмът се показва довечера в Дома на киното, а на следващия ден – 29 септември, ще бъде в стратегиите на кината из цялата страна. На 30 септември Дюлгеров чества своята 80-годишнина.

Преди да влезе в салона, министър председателят дава отговор на въпроси на медии, свързани с настоящи политически събития.
-->
„ Девет години минаха, откогато в този салон демонстрирах предходния си филм „ Буферна зона “. Ето, популярност Богу, върша този, който е моя отколешна фантазия “, каза Георги Дюлгеров преди прожекцията. „ Още през 1975 година бях почнал да върша един филм – „ Да отвориш рана “ по сюжета на Боян Папазов, за Априлското въстание. Тогава не стана, в този момент се случи... “, сподели още режисьорът.

Освен част от екипа на кино лентата, в салона на Дома на киното участваха негови сътрудници режисьори, артисти, студенти, жители.

„ Записки по едно изменничество “ е екранизация на „ Записките “ на Захарий Стоянов, и споделя историята за измяната и убийството на Георги Бенковски. 

Това е втори опит на известния български режисьор и учител да снима историята на Бенковски по книгата на Захарий Стоянов. Първият опит, озаглавен „ Да отвориш рана “, пропада през 1975 година единствено месец преди плануваното начало на фотосите заради идеологически съображения на тогавашния режим. 

И в първата идея на кино лентата, и в сегашната, основен воин е огромният български актьор Ивайло Христов, в ролята на дядо Вълю, предателя на Бенковски.

Оператор на кино лентата е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР